Distributie, agentuur, franchise

Distributie, agentuur en franchise zijn contractuele verkoopkanalen. Vaak gaat het om langdurige contracten, waarvan het niet de bedoeling is dat die zomaar opgezegd kunnen worden. Beide partijen investeren immers in een relatie, en zijn economisch van elkaar afhankelijk.

Juist omdat dit type contract veel voorkomt, wordt vaak gewerkt met standaard modellen. Maar is dat standaardmodel wel volledig genoeg? Hoe zit het met (product)aansprakelijkheden? Is een (goodwill)vergoeding verschuldigd als het contract wordt opgezegd? Bevat het contract de juiste vrijwaringen voor het geval er wat met het product aan de hand is? Wat zijn de afspraken over exclusiviteit, garanties, gebiedsverdeling, klantverdeling, prijsbinding, kortingen, (minimale) afname en marketing? Is de overeenkomst niet te concurrentiebeperkend en (dus) in strijd met het kartelverbod? Wat moet u afspreken als er (ook) wordt gehandeld via het internet (bijvoorbeeld: shop in shop). Is er (ook) sprake van verkoop van software? Ontstaan er ook licentieverhoudingen? Wat zijn de specifieke regels bij online distributie?

Amelink Advocaten helpt bij het opstellen en beoordelen van dit type contracten. In het Nederlands, in het Engels en in het Duits. Wij doen dat aan de hand van een door onszelf ontwikkelde checklists en vragenlijsten. We vinden dus niet opnieuw het wiel uit, maar zorgen er voor dat het dat contract op maat wordt gemaakt. En als het nodig is zijn wij ook in de rechtszaal te vinden om hierover te procederen.